utorak, 7. srpnja 2015.

undefined undefined undefined

Evo što trebate jesti kako bi smanjili mogućnost moždanog udara!

commons.wikimedia.org




Stručnjaci su posebno ispitali vezu između šest glavnih podgrupa flavonoida (flavanoni, antocijanini, flavan-3-ulja, flavonoid polimeri, flavonoli i flavoni) i rizika od pojave moždanog udara.

Gotovo 70.000 žena sudjelovalo je 14 godina u američkom istraživanju koje je pokazalo da naranča i grejp pružaju odličnu zaštitu od moždanog udara. Znanstvenici misle da se rezultati mogu primijeniti i na muškarce.

Tim znanstvenika iz Norwich Medical Schoola ispitao je koliku zaštitu pružaju flavonoidi, koji se nalaze u voću, povrću, tamnoj čokoladi i crnom vinu.

Stručnjaci su posebno ispitali vezu između šest glavnih podgrupa flavonoida (flavanoni, antocijanini, flavan-3-ulja, flavonoid polimeri, flavonoli i flavoni) i rizika od pojave moždanog udara.

Pokazalo se da veza postoji kod žena koje jedu veću količinu flavanona (45 mg na dan) iz citrusa – one imaju 19% manji rizik od iznenadnog moždanog udara povezanog s krvnim ugruškom od žena koje su jele najmanju količinu (20 mg).

U čaši kupljenog narančinog soka može se naći od 20 do 50 mg flavanona, ovisno o proizvodnji i načinu skladištenja.

Znanstvenici napominju da je bolje jesti svježe voće, nego piti kupovni sok jer u sokovima zna biti većih količina šećera.

Voditelj istraživanja, nutricionist Aedin Cassidi kaže: “Studije su pokazale da je veći unos voća, povrća i posebno vitamina C povezan sa smanjenim rizikom od moždanog udara. Flavonoidi pomažu jer popravljaju stanje krvnih sudova te djeluju protuupalno”

Related Posts:

0 komentari:

Objavi komentar




PRATITE NAS NA FACEBOOK-u.KLIKNITE NA "Svidja mi se" HVALA ..

Popular Posts

Pokreće Blogger.
Menu :