nedjelja, 19. srpnja 2015.

Prirodom protiv kancera: Ovih 7 začina su glavni aduti u borbi protiv raka

Povrće





Zahvaljujući svojim antioksidativnim dejstvima, začini poput nane, čili papričica, belog luka i đumbira dokazanao deluju kao prevencija, ali i pomoć kod terapije obolelih od raka.

Đumbir

Đumbir je stari narodni lek koji tradicionalno koriste stanovnici severozapadne Evrope, a sve češće se koristi i kod nas. Njime se leče brojni zdravstveni problemi, od prehlade do zatvora, a može se koristiti sušen ili svež. Studije pokazuju da đumbir deluje protivupalno i da je odlična prevencija protiv raka pluća i sistema za varenje, a često se koristi nakon hemioterapije jer smanjuje mučninu i u kombinaciji s medom podiže imunitet, piše Prevention.com.

Ruzmarin vraća apetit

Ruzmarin je tradicionalni mediteranski začin i odličan izvor antioksidansa. On se najčešće dodaje u supe, paradajz sosove i pečenja. Odličan je saveznik u detoksikaciji organizma, a može se koristiti i kao čaj. Stimuliše jetru da radi, a ona pak izbacuje toksine iz tela, pa je prevencija u nastanku raka jetre, bubrega i gušterače. Kako stimuliše apetit, ruzmarin pomaže u vraćanju tlesne snage kod teških tretmana lečenja raka.

Kurkuma kao prevencija raka dojke

Kurkuma je prirodni antiseptik koji dolazi iz zemalja Dalekog istoka, a vekovima se koristi kao pomoć u previjanju rana i dezinfekciji, te lečenju reume. Novije studije pokazuju da kurkuma usporava razvoj multiple skleroze, a deluje i kao prevencija od raka prostate, karcinoma dojke, melanoma i leukemije. Kako pomaže u čišćenju krvi od toksina, može delovati zajedno sa lekovima, pa se savetuje njena upotreba nakon hemioterapije, ali ne i za vreme primanja iste.




Čili usporava rast ćelija raka

Čili papričice, kajenski papar i feferoni spadaju u rod ljutih papričica bogatih kapsaicinom. One deluje protivupalno, podstiču zdravo varenje i sprečavaju nastanak polipa na sluznici creva. Osim toga, studije pokazuju da ljudi koji redovno koriste čili u prehrani ređe obolevaju od raka prostate. Kako su papričice bogate vitaminima A i C, one jačaju imunitet i sprečavaju rast ćelija raka.

Beli luk za prevenciju raka pluća

Beli luk se još naziva i prirodnim antibiotikom, a od davnina se koristi za lečenje i prevenciju zdravstvenih tegoba. Studije potvrđuju da ljudi koji redovno jedu beli luk imaju manji rizik od nastanka kancerogenih procesa u telu, a on je naročito koristan u prevenciji raka pluća i raka dojke.

Nana za oporavak nakon zračenja

Čaj od nane vekovima se koristio za ublažavanje grčeva, tegoba tokom varenja i dijareje, a sada se zna da pomaže i u lečenju sindroma iritiranog creva te sprečava nastanak raka stomaka. Nana smiruje i gastritis, ali i osnažuje sluznicu želuca, pa je ona otpornija na nastanak čireva. Nakon terapije zračenjem, čaj od mente se koristi kako bi se ubrzao oporavak organizma, naročito nakon zračenja grla i disajnih puteva.

Blaga kamilica spasava sluznicu

Kamilica koja se najčešće koristi u čajevima najpoznatija je po svom umirujućem delovanju, pa se koristi kao pomoć za uspavljivanje i ublažavanje grčeva. Redovno ispijanje kamilice uravnotežuje pH organizma te smanjuje rizik od nastanka svih oblika raka, a vrlo je korisna za tretiranje rana u ustima nakon karcinoma jezika i grla.

(24sata)

0 komentari:

Objavi komentar




PRATITE NAS NA FACEBOOK-u.KLIKNITE NA "Svidja mi se" HVALA ..

Popular Posts

Pokreće Blogger.
Menu :