četvrtak, 2. srpnja 2015.

RECEPT NAŠIH BAKA: PETELJKE TREŠANJA KAO LEK






Vjerovatno ste još kao djeca posjećujući bake i djedove, kod njih   znali vidjeti na prozorskim daskama kako se suše peteljke od trešanja.  Radi se o starom narodnom čaju koji se pravi od peteljki i koji se u nekadašnja vremena, kada nije bilo modernih lijekova koristio jako često. Potrebno vam je da tokom sezone trešanja sakupljate peteljke,  te da ih poredate na papir i što više raširite kako bi se osušile. Nakon sušenja od nekoliko dana  peteljke se spreme na suho mjesto i po potrebi koriste za čaj. Ovaj čaj radi se u  u omjeru jedna šaka peteljki na 1 litar vode. Peteljke potopite u vodu , pokuhate par minuta i ostavite poklopljneno da odstoji 1 sat. Procjedite smjesu i čaj pijete tokom cijelog dana u mjerama od nekoliko gutljaja.

Namjena čaja je prije svega liječenje urinarnih problema i infekcija. Čaj će vam pomoći  kod upale bubrega i mokraćnih kanala, zastoja mokraće i pjeska u bubrezima. Čaj pijete svaki dan po 1 litar dok problemi ne nestanu.U narodu se čaj najviše koristio za navedene urinarne probleme kada nije bilo antibiotika i modernih hemijskih lijekova. Ipak to nije jednina namjena čaja travari čaj preporučuju i za probleme sa impotencijom, liječenje bronhijalnog šlajma (sluzi) , te se pokazao kao efikasan i za zaustavljanje proljeva.  I za ove tegobe čaj se pravi i koristi na isti način kao i za urinrne probleme.

Sada je sezona trešanja te predlažemo da ukoliko imate povjerenja u saznanja naših starih, osušite i ostavite peteljke i probate ih upotrijebiti kao sastojak za pravljenje ljekovitog čaja. Petljeke možete koristiti kako svježe tako i osušene a prije potapanja u vodu i pravljenja čaja  isjeckajte ih sitno nožem kako bi pustile više korisnih sastojaka.

izvor:zdravljebezdoktora

0 komentari:

Objavi komentar




PRATITE NAS NA FACEBOOK-u.KLIKNITE NA "Svidja mi se" HVALA ..

Popular Posts

Pokreće Blogger.
Menu :