subota, 18. srpnja 2015.

Rješenja su blizu i jednostavna: S ova tri pića u bitku protiv nesanice [Recepti]






Muči vas nesanica? Prije nego se okrenete hemijskim supstancama koje će vam pomoći da zaspite rješenje za vaš problem moglo bi biti nadohvat ruke. Donosimo vam tri napitka koji će vam pomoći da zaspite.


Sok od višanja s aromom vanilije

Višnje i/ili trešnje su veoma bogate melotoninom, hormonom koji je zadužen za ciklus spavanja i buđenja, dok aroma vanilije ima aromaterapeutski, umirujući efekat. U čašu od 150 do 220 ml soka (što prirodnijeg) od višanja ili trešanja dodajte par kapi arome vanilije i popijte oko pola sata prije spavanja. Također će vam dobro doći da isti sok pijete i tokom dana ili ujutro.

Čaj od kamilice i lavande sa medom

 
Ovaj čaj je mješavina dvije biljke koje najbolje opuštaju i upravo iz tog razloga je njihov spoj nenadmašiv kada je u pitanju prirodna borba protiv nesanice. Trebate kašičicu suhe kamilice i isto toliko sušene lavande.  Kipuću vodu prelijte preko biljaka, pokrijte tanjirićem i pustite da odstoji 10-15 minuta, zatim procijedite pa dodajte kašičicu meda jer med je u ovakvim situacijama također najbolji prijatelj - Previše šećera će razbuditi i uznemiriti, ali sasvim malo glukoze iz meda javiće vašem mozgu da isključi oreksin, neuro prenosnik koji je odgovoran za budnost tokom dana.

Klasika – med i mlijeko

Mlijeko sadrži triptofan, amino kiselinu koja umiruje i sadrži kalcijum koji mozgu pomaže da koristi triptofan. Osim toga, psiholozi su zaključili da sama pojava čaše toplog mlijeka djeluje umirujuće na našu psihu. A med vam je i u ovom slučaju super dodatak!

0 komentari:

Objavi komentar




PRATITE NAS NA FACEBOOK-u.KLIKNITE NA "Svidja mi se" HVALA ..

Popular Posts

Pokreće Blogger.
Menu :