ponedjeljak, 13. srpnja 2015.

SIRUTKA: Lijek budućnosti





Sirutka je proizvod koji nastaje kod proizvodnje sira . To je tečnost koja ostaje nakon što se mlijeko zgruša. U njoj je veliki sadržaj vode, a sadržaj kalorija i masti je veoma mali.

To je energetska tečnost koja sadrži: kalijum, natrijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamine, aminokiseline i belančevine.

Sirutkin protein sadrži čitav lanac bjelančevina: b-laktoglobulin, a-laktalbumin, imunoglobini, glikomakropeptid, laktoferin, laktoperoksidaza, lizosomi i BSA (goveđi serum albumin).


  Lijekovita tečnost koja sadrži 16 vrsta proteina, 8 minerala, 7 vitamina, do 23 aminokiselina i do 11 enzima.

Lijekovita svojstva sirutke su veoma velika i nisu do kraja istražena. Intezivna upotreba sirutke dovodi do brze regeneracije bolesnih mjesta u organizmu, zatim pospješuje razgradnju masti i jača imunitet. Sirutkini proteini imaju pozitivno dejstvo kod smanjenog apetita, povišenog holesterola, karijesa i zubnih naslaga. Osim toga, potpomažu regeneraciju jetre i sprječava osteoporozu. Preporučuje se atletičarima, trudnicama i starim ljudima, prenosi dnevni.rs.

Koristi se u proizvodnji raznih sireva, dječije hrane, sladoleda i stočne hrane.  Protein sirutke se odvaja iz ove mješavine i prodaje kao nutritivni suplement.

 
U prodaji se sirutka i njeni proizvodi nalaze u različitim oblicima, poput kisele sirutke, slatke sirutke, kao i napici obogačeni voćem. Sirutku možete naći u svim bolje snabdjevenim prodavnicama zdrave hrane, a može se naći i iurutka u prahu.

0 komentari:

Objavi komentar




PRATITE NAS NA FACEBOOK-u.KLIKNITE NA "Svidja mi se" HVALA ..

Popular Posts

Pokreće Blogger.
Menu :