Veliku ulogu u sprječavanju najtežih bolesti imaju određeni nutrijenti iz hrane koju svakodnevno uzimamo. Važno je smanjiti unos umjetnih zaslađivača, kuhinjske soli, alkohola... te birati hranu koja sadrži antikancerogene tvari
Nitko još sa sigurnošću ne zna zašto nastaju najteže bolesti poput raka. Jedino je poznato da uz genetske predispozicije veliku ulogu u sprječavanju najtežih bolesti imaju određeni nutrijenti iz hrane koju svakodnevno uzimamo. Problem je u tome što u toj hrani imamo i kancerogene i antikancerogene tvari. Na nama je da izaberemo ove druge. Na pisanje ovog teksta ponukani smo mnogobrojnim pitanjima iz kojih iščitavamo i određene zablude ili mitove o zdravoj hrani.
Problem je i u tome što hranu često uzimamo ne samo zato da bi zadovoljili energetske i druge potrebe tijela, nego i radi užitka. Tako na primjer puno ljudi bijeli šećer saharozu uzima kroz kolače, čokolade i druge slatkiše zbog čistog užitka. Puno ljudi razvije i određenu ovisnost o šećeru. Jedna od bitnih postavki zdrave ishrane je uzimanje namirnica s niskim glikemijskim indeksom pa ako smo i “navučeni” na šećer tu nam može puno pomoći piskavica koja će smanjiti glikemijski indeks naknadno uzete hrane bez obzira na to koliko ona kvalitetna ili nekvalitetna bila.
Zablude o najboljem ulju ili masti za pečenje
I pri samoj pripremi hrane od nečeg zdravog može se prženjem ili pečenjem napraviti nešto nezdravo; primjer za to je pečenje ili prženje na maslinovom ulju – na taj način stvaramo štetne transmasti koje djeluju upalno. Napokon želimo razjasniti i zabludu oko najboljeg ulja ili masti za pečenje. Mnogi misle da je najbolje hranu pripremati na svinjskoj masti. Oni su samo donekle u pravu jer iako se pečenjem na svinjskoj masti ne stvaraju kancerogene tvari svinjska mast sama po sebi puna je zasićenih masnoća i to sigurno nije najbolja opcija.
Pečenje na kokosovom ulju opet nije najbolje riješenje, jer ovo ulje sadrži velike količine mononezasićene omega-9 i na taj način narušavamo krhku ravnotežu omega 3-6-9 višestruko nezasićenih masnih kiselina u našem organizmu. Osim toga i skupo je. Jedini što nam preostaje je za kuhanje, prženje i pečenje koristiti hladno prešano ulje uljane repice koje izdržava temperaturu do 168 stupnjeva Celzijusa, ima idealan omjer omega 3-6-9 a bogato je i klorofilom i važnim sumpornim spojevima. U industrijski prerađenim uljima koje kupujemo u trgovinama nalazimo heksane, alkoholna otapala koja su definitivno kancerogena, oni se i koriste za neki vrstu “dezodoriranja” industrijskih ulja jer se ova rade na jako visokoj temperaturi.
Hranom, na žalost, unosimo nitrate, nitrite, mikotoksine (afla toksini), pesticide, herbicide, teške metale… Bitno je smanjiti i unos umjetnih zaslađivača, kuhinjske soli i alkohola. S druge strane, potreban nam je kalcij kojeg svrstavamo u antikancerogene tvari, ali je važno znati da mlijeko nije dobar izvor kalcija i da zakiseljuje organizam. Puno bolji izvori su crveni luk, kopriva, kelj, zelena salata… Sir je bolji izvor kalcija od mlijeka i jedan od najboljih izvora kalcija uopće, ali i on bitno zakiseljuje organizam.
Voće i povrće bogato je antioksidansima
O ph stanju organizma govorimo zato što je kisela sredina idealna za razvoj gljivica i bakterija koje su po nekim istraživanjima okidači za najteže bolesti, a tu prije svega mislimo na candidu albicans. Naravno, trebaju nam antioksidansi, njih nalazimo prije svega u voću i povrću koje usput sadrži i vlakna. Jedan od bitnih spojeva neophodnih u prevenciji kancera je i selen. U prirodi ga najviše ima u posijama zobi i zato ih dodajemo u neke od naših preparata (Piskavica Plus, med Michael). Upala je najčešći uzrok naših zdravstvenih problema, a nastaje zbog nedostatka alfa-linolenske omega 3 masne kiseline. Naša ishrana koncipirana je tako da imamo oko 15-25 puta više omege 6 i omege 9 u svom tijelu. Ovo stanje možemo prevenirati unosom ulja koja u suvišku sadrže omega 3 masne kiseline, a to su Camelina sativa, ulje od jezgre oraha i ulje crnog kima. Laneno ulje za kojim ljudi često posežu kada već obole ima puno omege 3, ali dok ga kupite u njemu je toliko slobodnih radikala da ćete se uzimanjem ovog ulja napraviti veću štetu nego korist.
U Budwigovoj dijeti veliku ulogu imao je i mladi sir koji je sadržavao oko 1 % omega 5 višestruko nezasićene masne kiseline (CLA), danas takvog sira na tržištu više nema. Kao preventivu upalnim procesima i najtežim bolestima mi predlažemo Camelinu sativu koja spada u rod crucifera, a ne u lanove, i kao takva sadrži i aromatske izotiocijanate koji su u pokusima na životinjama pokazali sprječavanje nastanka raka i to tako da aktiviraju enzim glutation-s-trnsferazu koja inaktivira kancerogene tvari koje su dospjele u organizam. Razinu glutationa (jakog antioksidansa) u svom tijelu možemo povećati i unosom sikavice, silimarina – ali neka to bude u prirodnom obliku sirovog granulata a ne kroz želatinozne kapsule u koje se stavlja štetnim heksanima izoliran silimarin. Jedan od bitnih antikancerogenih spojeva je i skvalen, najviše ga ima u ulju amrantha, oko 8%, a istini za volju ima ga i u rijetkim primjercima maslinovog ulja (oko 0.2%) s tim da moramo znati da je maslinovo ulje bogato samo omegama 6 i 9 a siromašno omegom 3. Zbog svega ovoga tri gore navedene antikancerogene tvari, dodali smo u naše ulje Pet tibetanaca. Konjugirana linolna (CLA) nalazi se u ulju nara, silimarin u ulju sikavice, a skvalen u ulju amarantha.
Izvor: dnevno.hr
0 komentari:
Objavi komentar