
Kuhalo za vodu je sastavni dio velikog broja kućanstava.
Ako ste ikada prokuhavali istu ovdu više puta morate znati da je to štetno. Dosta ljudi stave kuhati vodu za kavu i onda istu vodu kasnije opet prokuhavaju po potrebi. Healthy food team piše kako se dokazano kako je takva voda jako šetetna za naše zdravlje i upozorava da to nije preporučljivo činiti. Vodu bi trebalo prosuti i staviti novu na kuhanje.
Prokuhavanjem vode pomaže da ona postaje sigurnija za piće jer hlapljivi sastojci izlaze van te isparavaju također i pojedini plinovi koji mogu biti u njoj, no, ako je kuhate dva puta onda ćete drugi put uništiti sve ono dobro što je ostalo u vodi.
Ako vodu ostavite da predugo kuha ili ako je ponovno prokuhate, njezini kemijski sastojci se mijenjaju, a zdravi minerali će postati štetni. Na taj način nastaje i kamenac u kuhalu koji je nastao od kalcija iz vode, a može biti uzročnik i kamencu u bubrezima.
Nitrat
Nitrate možemo naći na cijeloj Zemlji, dakle, u vodi, zraku i tlu, on će postati potencijalno opasan ako je izložen visokim temperaturama poput prokuhane vode. Visoke temperature će nitrate pretvoriti u nitrozamine koji su zapravo kancerogeni i povezuje ih se s rakom jajnika, debelog crijeva, gušterače, jednjaka i želuca.
Fluorid
Mnogo istraživanja provedeno je u vezi fluorida u vodi koja su pokazala kako oni potencijalno predstavljaju rizik za naše zdravlje, točnije mogu imati negativni utjecaj na neurološki i kognitivni razvog djece. Znanstveni časopis Environment Health Sciences objavio je istraživanje koje je pokazalo kako je prisutnost flourida u vodi povezana s nižim IQ-em kod djece. Flor također povezuju s nižom stopom plodnosti, što je pokazala studija provedena na miševima 2013. godine.
Arsen
Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da je najveća opasnost u vodi za piće arsen koji vodi do trovanja, problema s probavnim organima, dijabetesom, kardiovaskularnim bolestima te raznih drugih štetnih posljedicama.
0 komentari:
Objavi komentar