nedjelja, 9. kolovoza 2015.

PRIRODNIM PUTEM OBNOVITE HRSKAVICE KOLJENA

Pravilna ishrana je ključna za prevenciju gotovo svih problema sa našim zglobovima, ali je podjednako važna i za obnavljanje hrskavice kolena, kuka i kičme
zdravi-zglob-koljena-e1424251511542

Održavanje optimalne tjelesne mase sa dobro izbalansiranim namirnicama, kao i izbjegavanje velikog fizičkog naprezanja tokom dana, dokazano smanjuju rizike od preteranog trošenja i potencijalnih oštećenja hrskavice.


  OŠTEĆENJE HRSKAVICE KOLENA SIMPTOMI

Hrskavica je vrsta elastičnog vezivnog tkiva koja ulazi u sastav mnogih struktura ljudskog tijela. Ima je u grudnom košu,nosu, bronhijama, ušima a oblaže i pregibe kičmenih pršljenova, laktova, koljena, kukova. Manje je elastična od mišića, ali nije ni tako čvrsta kao kost.


Njena osnovna funkcija jeste da omogućava pokretljivost zglobova sprečavajući da se kosti taru jedna o drugu – kada i dolazi do oštećenja.

Naročito je važno čuvati je od povreda, posebno kada je u pitanju hrskavica koljena. S obzirom na to da je ono najveći zglob u ljudskom tijelu, potrebno je paziti da meniskus ili hrskavica s njegove unutrašnje i spoljašnje strane bude zdrava i glatka kako bi ono bilo lako pokretljivo i funkcionalno.

Ipak, razni faktori mogu da uzrokuju poremećaje – starenje organizma i bolesti kao što je npr. osteoartritis koji najčešće pogađa zglobove ramena, vrata (otežava pokretljivost glave i izaziva vrtoglavicu), kukova, koljena, ručnih i nožnih zglobova.

Simptomi koji ukazuju na smanjen kvalitet strukture hrskavice ili čak njen potpuni nestanak jesu bol prilikom kretanja, kao i otok i zategnutost mišića. Osim degenerativnih promjena, uzrok trošenja i oštećenja hrskavice mogu biti i drugi faktori – mehaničke povrede prilikom udaraca, preterana fizička aktivnost, nošenje teškog tereta, kao i gojaznost, u nastavku teksta pročitajte koji su najbolji prirodni lijekovi za obnavljanje hrskavice kuka, koljena i dr.

KAKO OBNOVITI HRSKAVICU KOLENA I KUKA

Istraživanja novijeg datuma su pokazala da je konzumacija namirnica bogatih amino-kiselinom lizin od izuzetno velike pomoći, jer ona učestvuje u obnavljanju kolagena od kojeg se naša hrskavica sastoji. S obzirom na to da se ona ne sintetiše u organizmu, potrebno ju je unositi preko hrane – optimalna količina jeste 12 miligrama za svaki kilogram naše tjelesne mase.

Tom supstancom obiluju namirnice kao što su mahunarke, bakalar, crveno meso, jaja, soja, jogurt, sir, sušeno voće, pasulj i sl.

Osim lizina, veoma je važna i supstanca hondroitin koja učestvuje u očuvanju naše hrskavice i isto tako značajna je za prirodno obnavljanje hrskavice koljena, kuka i svih drugih zglobova.


  Hondroitin apsorbuje vodu u vezivno tkivo, čime se čuva elastičnost i gipkost hrskavice. Osim toga, može blokirati brojne enzime koji je razgrađuju, ali i da potpomogne izgradnju nove.

Optimalna količina ove supstance iznosi od 1.000 do 1.200 miligrama dnevno, a dobija se iz hrskavice morskog psa, kao i iz svinja i krava. Osim toga, hondroitin se često kombinuje s glukozaminom koji podstiče bolju fleksibilnost i pokretljivost zglobova, te je takođe značajan i za prirodno obnavljanje hrskavice. On se dobija iz hitina koji čini ljušture morskih rakova, kraba, jastoga i slično.

KOJA SE HRANA ZA HRSKAVICU PREPORUČUJE

Ishrana koja se bazira na namirnicama bogatim vitaminima od ključnog je značaja za pravilno formiranje i obnavljanje hrskavice koljena. Najveći dio nje s vremenom okoštava, pa je potrebno unositi što je moguće više vitamina da bi se produžio njen vijek i gipkost.

Namirnice bogate vitaminom C za obnavljanje hrskavice kuka i koljena

Tijelu je neophodan taj vitamin jer on podstiče stvaranje kolagena ključnog u izgradnji zdravih ligamenata i tetiva.

Optimalna dnevna količina iznosi 75 miligrama, a odličan izvor su citrusi, narandže, mandarine, grožđe, kupine, kao i njihovi sokovi.

Vitamina C ima i u crnom luku, paprici, krompiru, zelenoj salati i sl. Ishrana bazirana na tom voću i povrću takode može smanjiti rizik od pojave gihta koji nastaje nagomilavanjem mokraćne kiseline u zglobovima.Isto tako i vitamin D se preporučuje.

Vitamin D za kosti, zglobove i hrskavicu

Studija realizovana 2009, koja je objavljena pod naslovom „Artritis i reumatizam“ potvrđuje da su izlaganje sunčevoj svjetlosti i vitamin D direktno doprineli boljoj pokretljivosti zglobova kod oboljelih koji su tom prilikom testirani.

Rezultati studije pokazali su da je neophodno unositi dovoljne količine vitamina D u organizam kako bi se sprečila pojava osteoartritisa. On se, osim u sunčevoj svetlosti, nalazi u mleku, hlebu, žitaricama, kao i masnoj ribi poput lososa, ali i u haringama i ostrigama.

Namirnice bogate vitaminom A podstiču obnavljanje hrskavice kuka i koljena

PRIRODNI LEK ZA OBNAVLJANJE HRSKAVICE – ŽELATIN

Dodatak je mnogim salatama i desertima, a osim što je veoma jednostavan za pripremu, želatin ima još jednu prednost – on je izvanredan prirodni lijek za obnavljanje hrskavice u koljenu, kuku i ostalim zglobovima. Naime, istraživanja su pokazala da konzumacija ove namirnice u znatnoj mjeri može da pomogne u regeneraciji hrskavice, jer ima sličnu hemijsku strukturu. Oštećena i istrošena hrskavica u koljenu, može nam napraviti velike probleme, i u velikoj mjeri nam naručava kvalitet života – stoga jedite želatin za hrskavicu svakodnevno, jer osim što će pokrenuti zglobove učestvovaće i u regeneraciji.

Doziranje želatina


  Optimalna količina iznosi 10 grama dnevno, a redovnom konzumacijom mogu se sprečiti i neprijatni simptomi osteoartritisa. Veoma je bogat proteinima, ima 10 esencijalnih amino-kiselina, između ostalih, prolin i hidroksiprolin, koji pomažu u regeneraciji mišićnog tkiva.

Još jedna prednost jeste i to što u želatinu nema ni masti ni holesterola, što nije slučaj s većinom namirnica bogatih proteinima. Osim toga, obiluje kolagenom. supstancom koja učestvuje u izgradnji tkiva, kostiju, tetiva, ligamenata i hrskavica, čije se količine obično smanjuju s vremenom kako starimo.
 http://narodnamediciina.blogspot.com/

0 komentari:

Objavi komentar




PRATITE NAS NA FACEBOOK-u.KLIKNITE NA "Svidja mi se" HVALA ..

Popular Posts

Pokreće Blogger.
Menu :